tiistai 20. helmikuuta 2018

Softapuoli

Taivaskuvausharrastuksesta iso osa on erilaisten ohjelmien kanssa värkkäämistä. Tässä ihan lyhyesti tällä hetkellä omassa kokoonpanossa oleva kattaus.

Itse kuvaus tapahtuu nykyisin Sequence Generator Pro-nimisellä ohjelmalla, tuttavallisemmin SGP. Se ohjaa jalustaa, kameraa, ohjauskameraa ja itse väkästeltyä tarkenninta. SGP:ssä on kuvan koordinaattien ratkaisija (plate solver), eli se osaa kuvasta tunnistaa paikan, johon kamera on kohdistettu ja sen perusteella synkata jalustan ja tarvittaessa vaikka palata täsmälleen samaan pakkaan toisena ajankohtana.

Kuvankäsittelyn olen jo pidempään tehnyt Pixinsightilla, jossa on kaikki - kun vain oppisi käyttämään sen monia mahdollisuuksia.
SGP kuvaussekvenssinäyttö
PHD2-autoguidaussofta. Siis erilinen kamera, joka seuraa yhtä tähteä ja pitää jalustan täsmälleen oikeassa kohdassa.
SGP plate solver
Pixinsight -työpöytä

keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Mosaiikkia

Ensimmäistä kertaa mosaiikkiharjoituksia. Alkuperäinen tavoite oli Orionista 3x3 mosaiikki, joka olisi tuonut näkyviin Bernardin loopin. Ihan ei mennyt niinkuin Strömsjössä, joten lopputulos oli 2x2suuruinen. Ensimmäisestä kalibroimattomasta kuvasta näkyy, kuinka jokainen yksittäinen otos sisältää erilaisia heijastuksia katulampuista yms. valoista. Pixinsigtin mosaiikkityökaluilla näistä kuitenkin sai aikaan ihan kelvollisen kokonaisuuden - siis minulle ensimmäisen semmoisen. Tästä jatketaan...
Canon Ef 200 mm f/2.8LII @f/3.5, QHY163M 4x4x300 s

Jatkoin tähän 19.2 lisää viisi ruutua ja koitin liimata ne yhteen. Valosaaste tekee valitettavasti jokaisesta ruudusta hieman uniikun, joten ihan helppo näitä ei ole liimailla yhteen vaikka hieno ohjelma onkin käytössä. Tämöinen tuli, oma ensimmäien 3x3 mosaiikki Orionista. Valoa tässä yhteensä 3 h.
Canon Ef 200 mm f/2.8LII @f/3.5, QHY163M 9x4x300 s